Ischias

Besvär från ländryggen kan påverka den vanliga balansen som styrs av nervsystemet i ryggen och orsaka spänningar i sätesregionen. Det kan även uppstå utstrålande diffus smärta i ben som kallas falsk ischias. I de flesta fall är till exempel ett löparknä ett symptom på besvär från ryggen.

Äkta ischias är ett tryck på nerven som kommer ut mellan två ryggkotor. Det kan, förutom ländryggsbesvär, ge upphov till både smärta och domningar i benet. Ett diskbråck eller förslitningar som leder till spinalstenos kan vara en av grundorsakerna.

Har du smärtor från ländrygg, i skinkan eller ben bör du undersökas av en leg kiropraktor (LKR) eller leg sjukgymnast.

”Ischiasnerven är kroppens längsta nerv. Den är en stor, tjock nerv som egentligen är en samling av långa nervtrådar. Den börjar i nedre delen av korsryggen, går igenom bäckenet och säte till baksidan av låret och underbenet och ända ut i tårna. På väg ned i benet försörjer ischiasnerven olika strukturer, bland annat muskler, senor, ledband, leder, blodkärl och hud. När nerven blir irriterad eller kommer i kläm inne i ryggen kan du få smärtor, domningar eller till och med muskelsvaghet i benet. Detta symptom kallar vi helt enkelt för ischias”.

Följ oss på facebook: